DOMÁCÍ ŠUNKA

16.06.2012 16:30

jelikož jsem poslední dobou znechucena kvalitou prodávané šunky a to nejen kvalitou ale i cenou jsem se rozhodla, načetla a domácí šunka se udělala a je to lahůdka :-)

 

Ingredience:

1 kg -1,2 kg kuřecího(krůtího) masa

20-25 g soli

100ml vody

1 časová lžička stevie

 

Postup:

Maso očistíme od tuku a odblaníme a nakrájíme na kousky (kostky, nudličky, tenší, tlustší, třeba pokaždé jinak a šunka bude pokaždé jiná). Ve vodě rozpustíme sůl a cukr, případně si připravíme vlastní nálev. Nálevem zalijeme maso a pečlivě zamícháme. Pokud chceme doplňovat křehké suroviny, jako například olivy, přidáváme je až při plnění do nádoby, aby se nerozbily.Maso pořádně s nálevem promýchám. Promícháno mám opravdu důkladně. Maso při hnětení poruší svoji strukturu, podobně jako naklepané řízky a vlivem láku se pak lépe v šunce spojí. Někdo doporučuje během dvoudenního ležení ještě promíchávat, ale není to nutné, můžeme rovnou plnit.

 

 

Takto připravené maso necháme 2 dny odležet v chladničce, nesmí nám zmrznout. Po dvou dnech dáme maso vařit na dobu přibližně 2 hodiny do hrnce s vodou a teplotou nepřesahující teplotu 80°C. Teplotu nám pohlídá zavařovací teploměr, je nutné však teplotu průběžně kontrolovat

Jak je z obrázků vidět dělala jsem tři druhy :-) jednu normální, druhou česnekovou(přidáním 20g česneku) a třetí s kořením doma co máte :-) výborné byly všechny. Jinak co se týče při mém prvním pokusu jsem šunku vařila v igelitových sáčcích, ale teď už jsem si koupila tlačenkové střívko takže šunčička bude mít i hezký tvar :-)